Bu sayfa, Tetra Pak'ın 1 Ocak 2022 ve 31 Aralık 2022 arasındaki sürdürülebilirlik performansına genel bir bakış sağlamak için GRI Standartları ile uyumlu olarak raporlanan 2022 Mali Yılı Sürdürülebilirlik Raporu'muzu tamamlar.
2022 Mali Yılı Sürdürülebilirlik Raporumuzu burada bulabilirsiniz
Bu bölümde sunulan veriler, karton ambalajlarımızı üretmek için laminatlar, kapaklar, pipetler, şeritler ve filmler gibi ilave malzemeler dahil olmak üzere kullandığımız ham maddeleri kapsar.
Bildirilen atık; üretim atığı ve tesislerden gelen diğer her türlü atık da dâhil olmak üzere, üretim ve ekipman montajı tesislerimizde üretilen tüm katı atığın idaresini kapsar.
Dünya çapında faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlardan geri dönüşüm verilerini topluyoruz. Rapor edilen kullanılmış karton ambalajların geri dönüşüm oranı, kullanılmış kartonlara ve toplanıp geri dönüşüm için gönderilen kartonların payına dayanır. Kamu kurumları, kayıtlı geri kazanım kuruluşları, ülke genelindeki sektörel birlikler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar gibi bilinen kaynakların genel kullanıma açık resmi verilerini kullanırız. Bilgiler, tutarlı bir yaklaşım kullanılarak düzenli olarak bildirilir. Eksik bilgiler olması durumunda, olası en geniş veri kümesine sahip olmak için yerel sürdürülebilirlik ekiplerimizin girdileriyle birlikte doğrudan geri dönüştürme ve/veya toplama iş ortaklarımızın verilerini kullanırız.
Not: Rusya'nın küresel geri dönüşüm ölçümünden hariç tutulmasının sonucu olarak, geri dönüşüm için küresel karton toplama oranı 2022 yılında %25 oldu. 2021 için karşılık gelen rakam, Rusya dahil edildiğinde %26 iken, %27 olacaktır.
Bu bölümde sunulan veriler, Tetra Pak'ın Kapsam 1, 2 ve 3 sera gazı emisyonlarının yanı sıra Ozon tüketen maddeler (ODS) ve Uçucu Organik Bileşenler (VOC'ler) içeren diğer emisyonları da kapsar.
Sera gazı emisyonları, Dünya Kaynak Enstitüsü (WRI) ve Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) tarafından geliştirilmiş olan GHG Protokolü ilkelerine göre hesaplanır. Kapsam 1, 2 ve 3 sera gazı emisyonları verileri, 2013 yılından itibaren bir üçüncü tarafın garantisiyle sınırlıdır.
Operasyonel iklim etkimiz hem Kapsam 1 ve 2 ile Kapsam 3, Kategori 6 - İş Seyahati emisyonlarından oluşur. Kapsam 1, yakıt tüketimi, soğutucu gazların ve solventlerin kullanımı dahil olmak üzere kendi faaliyetlerimizdeki doğrudan emisyonları kapsar. Kapsam 2; satın alınan elektrik, ısı, buhar ve soğutmadan kaynaklanan dolaylı emisyonları kapsar. Kapsam 2 değerimiz “pazara dayalı” metodoloji kullanılarak hesaplanmıştır. Bu, GHG Protokolü Kapsam 2 Kalite Kriterlerine uygun olarak, mümkün olduğunda tedarikçiye özgü emisyon oranlarını kullandığımız anlamına geliyor. Emisyonları azaltmadaki temel itici unsurlar, tesislerimizdeki enerji verimliliğini daha da geliştirmeye yönelik eylemler ve yenilenebilir enerji kullanımının artırılması oldu. Kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızın temel bileşeni, tesislerimize satın alınan elektriktir.
Not: İklim verilerimizin başlangıç yılı 2019'dur. 2019'daki performansın Tetra Pak operasyonlarını ve değer zincirini temsil ettiği kabul edilir ve SBTi hedefimiz 2020'de güncellenene kadar denetlenen sera gazı envanterinin mevcut olduğu son tam yıldır. Sera gazı emisyonları, yayımlanan genel emisyon etkenleri kullanılarak hesaplanır. 100 yıllık bir sürece dayanarak Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından sağlanan en son GWP değerleri envanter için kullanılır. Emisyonlara konsolidasyon yaklaşımı: Operasyonel kontrol.
Ozon tüketen maddelerin emisyonları CFC/HCFC'lerin* sızıntılarından kaynaklanır. Tetra Pak'ın politikası CFC'leri, halon ve yüksek ozon tüketme potansiyeline sahip diğer tüm maddeleri daha düşük çevresel etkisi olan alternatif maddelerle değiştirmektir. Bu politikayı uygulamaya koyduğumuzdan beri ozon tüketen madde emisyonlarımız marjinal düzeylere düştü.
*CFC'ler: Kloroflorokarbonlar, HCFC: Hidrokloroflorokarbonlar:
VOC emisyonları esas olarak boya mürekkeplerinde kullanılan solventlerden ve bir miktar da ambalaj malzemesi dönüştürme fabrikalarımızdaki baskı plakası üretiminden kaynaklanır. Aşağıdaki veriler boyut küçültme ekipmanından sonra havaya verilen toplam VOC emisyonlarını temsil ediyor. Veriler proses emisyonlarını ve baca emisyonlarının yanı sıra kaçak emisyonları da içeriyor. Bu emisyonları azaltmak için birçok tesisimize Rejeneratif Termal Oksitleyiciler (RTO'lar) kuruyoruz. Ayrıca, üretimimizde organik solvent kullanımını azaltmak için süreçlerimiz üzerinde sürekli olarak yenilik yapıyoruz.
Rapor edilen enerji kullanımına satın alınan ve tesiste üretilen elektrik, doğal gaz gibi fosil yakıtlar ve merkezi ısıtma (sıcak su/buhar) kullanımı da dâhildir. Faaliyetlerimizin ana güç kaynağı elektriktir. Yakıtlar hem ısıtma hem de baskı mürekkeplerini kurutma gibi prosese özel amaçlar için kullanılır. Çizelgeler tüm dünyadaki operasyonlarımız genelindeki toplam enerji tüketimini gösteriyor. Enerji kullanımı, üretimdeki artışlara rağmen görece sabit bir düzeyde kalmıştır. Ambalaj malzemesi dönüştürme fabrikalarımız, enerji yoğunluğu en yüksek operasyonlardır ve 2022'de operasyonlarımızda kullanılan toplam enerjinin %74'ünü tükettiler.
Bu bölümdeki veriler, Tetra Pak tesislerinin genelindeki toplam su çekmeyi, su tahliyesini ve su tüketimini gösterir. Çektiğimiz su miktarı makul düzeydedir, yine de bu miktarı mümkün olduğunca düşürmeye çalışıyoruz. Dönüştürme fabrikalarımız su kullanımında en büyük yüzdeyi oluştururken bunu makine ve ekipman montajı yapan faaliyetlerimiz takip ediyor. Hangi tesislerimizin su açısından sorunlu bölgelerde bulunduğunu anlamaya yönelik değerlendirme için WRI Su Kemeri Su Risk Atlası aracını kullandık. Tesislerimiz için çekilen tüm suyun temiz su olduğu varsayılır.
Bu bölümdeki veriler, 2022 yılı için cinsiyete, bölgeye, çalışma süresi ve sözleşme türüne göre Tetra Pak'taki toplam çalışan sayısını kapsar. Burada ayrıca yaşa, cinsiyete ve bölgeye göre yeni çalışan işe alımlarının ve devirlerin kırılımını bulabilirsiniz.
Bu bölümdeki veriler bölgeye, yaş grubuna ve çalışan kategorisine göre Tetra Pak çalışanlarının ve Tetra Pak Üst Düzey Liderlik Ekibinin çeşitliliğini kapsar.
Tetra Pak, Temmuz 2022'de Rusya'daki yatırımlarını geri çektiğini duyurdu. Kuruluştaki bu yapısal değişiklik, iklim verilerimiz için bir temel yıl yeniden hesaplamasını tetikledi. Rusya, aynı zamanda şirket için toplama ve geri dönüşüm takibimizden de çıkarıldı ve artık küresel geri dönüşüm oranının veya atık ve su gibi diğer çevresel operasyonel performans verilerinin bir parçası değil.
Şu konudaki makaleyi okuyun: Tetra Pak Rusya'dan çıkıyor