Tetra Pak har ett etablerat och väldefinierat ramverk för bolagsstyrning, som vägleder oss om hur vi ska bedriva vår verksamhet. Allt vi gör som företag – från utarbetandet av strategier och beslutsfattandet till hur vi handlar och agerar i det dagliga arbetet – vägleds av ramverket, som hjälper oss att följa relevanta bestämmelser och gällande lagstiftning samt agera på ett sätt som är etiskt och ansvarsfullt.
Samtliga medarbetare har ett ansvar att uppfylla principerna i vårt ramverk för bolagsstyrning i sitt dagliga arbete. Obligatoriska utbildningar erbjuds till våra medarbetare för att se till att högsta standard för bolagsstyrning följs. Vårt ramverk för bolagsstyrning utgör grunden för vår strategi och vår syn på ledarskap och hjälper oss att nå vårt mål om att göra livsmedel säkra och tillgängliga överallt. Vi lovar också att hålla vårt varumärkeslöfte om att PROTECT WHAT’S GOODTM.
Medan kärnvärdena formar vår företagskultur och fungerar som vägledning för vårt beteende internt och externt, innehåller uppförandekoden regler om företagets inställning beträffande arbetsvillkor, antidiskriminering, sekretess, intressekonflikter, ekonomisk rapportering, regelefterlevnad, korruptionsbekämpning, mutor, barnarbete och miljöfrågor. Resultaten granskas av externa granskare som en del i vårt ramverk för bolagsstyrning.
Våra stadgar om ansvar ingår i ett ramverk med mandat, stadgar, policydokument och rapporteringsvägar som utgör de formella aspekterna av bolagsstyrning inom Tetra Laval Group. Det innefattar också en omfattande riskhanteringsstrategi och ett system med riktlinjer, rutiner och globala processer för att hantera och bemöta risker.
Vi ingår i Tetra Laval-gruppen, som även omfattar Sidel och De Laval. Tetra Laval-gruppens styrelse ansvarar för koncernens övergripande strategi och styrning och övervakning av all affärsverksamhet inom koncernen och den tydligt definierade ansvarsfördelningen mellan koncernens styrelseordförande, vd för respektive industrigrupp samt vd för TLI. Koncernens stadga om ansvar specificerar roller och ansvarsområden för koncernens styrelse och styrelseordförande.
Tetra Laval-gruppens styrelse har fem huvudsakliga ansvarsområden:
Tetra Laval-gruppens styrelse har fyra ordinarie styrelsemöten per år samt extra möten när så behövs. Hållbarhetsrapportering och miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning (ESG) står regelbundet på styrelsens dagordning, såväl som en del i granskningen av strategi och risk som i form av fristående frågor. Under 2022 tog Tetra Laval fram en policy och procedur för redovisning av miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning (ESG) för att upprätta ett ramverk för att effektivt hantera ESG-redovisningen på ett lämpligt sätt.
Tetra Paks verkställande ledningsgrupp (ELT) är Tetra Paks beslutsfattande organ och agerar inom ramarna för Tetra Paks stadga om ansvar. ELT ansvarar för att leda, utveckla och styra Tetra Pak-gruppen.
Under 2022 gjorde vi om vår verksamhetsmodell för att ge kunden en starkare röst, förenkla arbetet, stärka våra team och anpassa oss efter lokala behov och samtidigt maximera stordriftsfördelar.
Riskhantering är en central del i alla beslut vi fattar, för att både värna om vårt företags värde och motverka potentiella negativa effekter på människor, samhälle och miljö. Med hjälp av vår metod kan vi identifiera, hantera och minimera risker genom olika policyer, procedurer, riktlinjer, processer, styrmedel och strategiska initiativ.
Som undertecknande part i FN:s Global Compact har vi förbundit till oss att ta ett aktivt ansvar för dess tio principer om mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och bekämpning av korruption. Varje år skickar vi in ett meddelande om framsteg (Communication on Progress) och bidrar också aktivt till FN:s mål och de standarder för best practice som finns hos FSC™ (Forest Stewardship Council™), Världsnaturfonden (WWF), FN:s World Food Programme (WFP) och Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN).
Läs mer om vårt arbete med intressenter
För att bygga förtroende och öppenhet med våra kunder, och som en del av vår strategi för ansvarsfull spårning i hela vår distributionskedja, arbetar vi med ledande plattformar för hållbarhetsbedömning, inklusive CDP, EcoVadis och Supplier Ethical Data Exchange (Sedex).
1 Termen ”livsmedelssystem” avser alla beståndsdelar och aktiviteter relaterade till produktion och konsumtion av livsmedel samt deras följder, bland annat ekonomiska, hälso- och miljömässiga effekter (OECD, https://www.oecd.org/food-systems, 2023).